Maatregelen

Je kunt op allerlei verschillende manieren water opvangen. Zo zijn er zijn maatregelen voor op je dak of in de tuin, maar ook maatregelen waar je niks van ziet. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen!

15

Alle maatregelen

  • Alle
  • In de tuin
  • Onder de grond
  • Op en onder het huis
ID15_regenput

Regenput

Een regenput is een grote betonnen put zonder bodem die in de grond geplaatst wordt. De regenpijp is aangesloten op de regenput, waardoor het regenwater via de put in de bodem kan verdwijnen.

Meer informatie

~ €152

Schutting 04 RAINBLOCK

Waterschutting

Een waterschutting bestaat uit (op elkaar gestapelde) kunstof elementen waarin regenwater kan worden vastgehouden dat via de regenpijp in de schutting terechtkomt. Een waterschutting werkt eigenlijk hetzelfde als een regenton, alleen dan in de vorm van een schutting.

Meer informatie

~ €155

ID9_verhardingverwijderen

Verharding verwijderen

Tegels er uit, plantje er in!  Door tegels of beton in je tuin te verwijderen kan het regenwater hier wegzakken in de grond. Zo blijft er minder water staan tijdens een regenbui en verminder je dus de kans op wateroverlast.

Meer informatie

~ €0

ID8_Wadi 1

Wadi

Een wadi is verdieping in een grasveld. Meestal staat de wadi droog maar tijdens een regenbui stroomt het water naar de lager gelegen wadi. Hier kan het water opgeslagen worden en langzaam de bodem inzakken.

Meer informatie

~ €20/m²

ID7_Infiltratiegeul

Infiltratiegeul

Een infiltratiegeul is een verdieping in je tuin die voor het grootste gedeelte is gevuld met met keien, stenen of grind. Het regenwater stroomt via je tuin of de regenpijp tussen de stenen en kan vanaf hier langzaam in de bodem wegzakken.

Meer informatie

~ €120 per m³

ID6_vijver

Vijver

In een vijver kan regenwater (tijdelijk) worden opgeslagen. Met een vijver verminder je de kans op wateroverlast, droogte en hittestress.

Meer informatie

~ €20 per m²

ID5_waterdak 1

Waterdak

Bij een waterdak kan tijdens een regenbui tijdelijk water worden opgeslagen op het dak. Wanneer het water heel hoog komt te staan op het dak wordt het afgevoerd, zodat het dak niet overstroomt.

Meer informatie

~ €65 per m²

ID4_Infiltratiekolk

Infiltratieput

Een infiltratieput is een buis met gaatjes of van waterdoorlatend materiaal die verticaal in de tuin geplaatst is. Via een kolk in de tuin of via de regenpijp kan het water in de buis stromen en via de gaatjes in de grond infiltreren.

Meer informatie

~ €92

ID3_openverharding1

Open verharding

Door in plaats van dichte tegels bijvoorbeeld grasbetontegels te gebruiken in je tuin kan het regenwater langs de randen van de tegels in de bodem wegzakken waardoor je de kans op wateroverlast vermindert.

Meer informatie

~ €15,-/m²

ID1_infiltratiekrat

Infiltratiekratten

Met infiltratiekratten kun je water onder de grond vasthouden. Het water loopt dan door de krat heen langzaam de grond in. Hoe meer kratten, hoe meer water je kan vasthouden. Zo vul je het grondwater aan en boven de grond zie je er niks van!

Meer informatie

~ €117 per krat

ID12_waterzak

Waterzak

Een waterzak is een grote waterdichte zak voor in de kruipruimte van je huis. Je kunt de regenpijp aansluiten op de waterzak, waar wel een paar honderd liter water kan worden opgeslagen. Je kunt het water uit de waterzak ook in huis gebruiken.

Meer informatie

~ €205 per m³

regenton-min

Regenton

Met een regenton kun je het regenwater dat van je dak afkomt opvangen via de dakgoot en de regenpijp. Wanneer de ton vol is loopt hij over naar het riool.

Meer informatie

~ €35

Sedum_dak-min

Sedumdak

Een sedumdak is een soort groen dak, bedekt met sedumplantjes. Op een sedumdak kan water infiltreren in de bodem waarop de sedumplantjes groeien. Deze bodem houdt het regenwater een tijdje vast. Vanaf hier kan het langzaam afgevoerd worden naar het riool.

Meer informatie

~ €40 per m²

waterdoorlatendeverharding-min

Doorlatende verharding

Wanneer je de tuin bedekt met grind, split, boomschors of schelpen in plaats van tegels kan water een stuk beter wegzakken in de grond.

Meer informatie

~ €10 per m²