Skip to content
SAMEN WATERPROOF
  • Maatregelen
  • Jouw Gemeente
    • Alphen-Chaam
    • Baarle-Nassau
    • Gilze en Rijen
    • Breda
    • Etten-Leur
    • Rucphen
    • Zundert
    • Waterschap Brabantse Delta
  • Doe De Check
  • Samen Waterproof Alphen-Chaam

    Ons klimaat verandert. Het is vaker en langer droog. Hierdoor zakt het grondwater. En als het dan regent, valt er zoveel neerslag dat ons riool het niet meer aan kan. Door regenwater op te vangen of door de bodem op te laten nemen, voorkomen we overlast. Zo maken we de gemeente Alphen-Chaam samen waterproof!

    Doe de check !

Deze bewoners doen mee!

Vertel ook jouw verhaal

'Jouw tuin waterproof: 'het hoeft niet ingewikkeld te zijn'.

Gijs Spruijt is beleidsmedewerker water en heeft daardoor heel veel kennis van water en riolering. Zijn tuin is nu volledig waterproof aangelegd. Hij heeft een paar tips:

Water stroomt van hoog naar laag, dus leg je terras iets schuin aan. En leg geen verhoogde borders aan, want dan kan het water niet in de tuin stromen. Als laatst tip is het handig om infiltratiekolken aan te leggen bij de regenafvoer van huis en tuin. Deze zorgen ervoor dat het regenwater je tuin ingaat in plaats van in het riool. Dit helpt planten in tijden van droogte.

Alle beetjes helpen en zoals hij zegt: ‘het hoeft niet ingewikkeld te zijn’. ​

Gijs Spruijt

Deze bewoners doen mee!

Vertel ook jouw verhaal

Een groen dak als voedsel voor de bij

Wouter den Boer werkt zelfstandig als fruitboomdeskundige en heeft interesse voor alles wat groeit en bloeit. Zijn groene dak heeft een aantal voordelen: tijdens de hete zomer van 2018 was het veel te warm in de aanbouw. Het is daar nu veel koeler dan in de rest van het huis.

Het dak biedt voedsel voor bijen en andere insecten. Af en toe moet er wat onkruid uit het dak worden gehaald, maar dat is maar een paar minuten werk. ‘Elke dag kijk ik ernaar en geniet van het prachtige uitzicht. Ik kan het iedereen aanraden’.

Wouter den Boer

Deze bewoners doen mee!

Vertel ook jouw verhaal

Passie voor Groene daken

Mattijs van Dalen heeft een passie voor groene daken. Hij is er met zijn bedrijf namelijk dagelijks mee bezig. In zijn eigen wijk èn op zijn eigen dak heeft hij daarom een groen dak aangelegd. Een groen dak zorgt voor verkoeling van je huis of schuur en houdt het water vast bij stortbuien. En het is ook supergoed voor de natuur: zoemende insecten en bijen vliegen er lustig op los en trekken weer vogels aan.

Mattijs van Dalen





samen waterproof      Follow us:        
Sedumdak

 

Een sedumdak is een soort groen dak, bedekt met sedumplantjes. Op een sedumdak kan water infiltreren in de bodem waarop de sedumplantjes groeien. Deze bodem houdt het regenwater een tijdje vast. Vanaf hier kan het langzaam afgevoerd worden naar het riool.

Hoe werkt het

Sedumplantjes zijn vetplanten en hebben dus niet veel water nodig. Hierdoor kunnen de planten in elk jaargetijde overleven, zelfs in droge periodes. Pas als de sedumplantjes rood kleuren dreigen ze last te krijgen van het watertekort. De plantjes groeien op een substraatlaag van 4 tot 20 cm. Onder het substraat ligt een filterdoek, waaronder de drainagelaag ligt. In deze drainagelaag wordt het water opgevangen en afgevoerd. De drainagelaag ligt op een beschermdoek, wat er voor zorgt dat de dakbedekking niet beschadigt. Een sedumdak heeft ook een isolerende werking; in de zomer is het koeler doordat de plantjes water verdampen. Een ander pluspunt is dat het goed is voor de biodiversiteit, op het dak kunnen namelijk weer allerlei insecten leven. Let wel, wanneer het al eerder geregend heeft is het dak (de sedumplantjes en het substraat) nog verzadigd, en kan er geen water geborgen worden. In dit geval wordt het water alsnog afgevoerd en werkt het sedumdak niet altijd tegen wateroverlast. Er bestaan 2 soorten drainagelagen; de normale drainagelaag en de meanderlaag. Een normale drainagelaag vangt het water op en voert het meteen af naar de regenpijp. De meanderlaag bestaat uit verschillende kanalen waarin water wordt opgevangen, en voert het water vertraagd af. De meanderlaag is dus de beste optie wanneer je wateroverlast wilt verminderen.

Installatie

Wanneer je besluit een sedumdak aan te (laten) leggen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen een sedumdak en andere soorten groendaken. Er zijn pakketten beschikbaar waarmee je zelf een sedumdak kunt aanleggen, hoewel je hiermee moet oppassen. Als je iets verkeerd aanlegt of een van de lagen niet goed werkt kan dit tot schade leiden. Het beste is om hierover contact op te nemen met een hovenier of leverancier van sedumdaken. De randvoorwaarden voor een sedumdak met een waterbergende werking zijn dat het dak plat is en sterk genoeg om de constructie van een verzadigd sedumdak te kunnen dragen.

Onderhouden

Voor het onderhoud kun je een contract afsluiten met een specialist, deze zorgt dan 3 keer per jaar dat het sedumdak wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Je kunt dit ook zelf doen. De dakafvoeren en goten moeten gecontroleerd worden op verstopping. Net als bij een normale tuin kan het onkruid verwijderd worden. De drainagewerking en het substraat moeten worden geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Verder kunnen de planten eventueel bemest worden om de groei te bevorderen.

Regenput

 

Een regenput is een grote betonnen put zonder bodem die in de grond geplaatst wordt. De regenpijp is aangesloten op de regenput, waardoor het regenwater via de put in de bodem kan verdwijnen.

Hoe werkt het

Een regenput, ook wel zakput of betonput genoemd, is een grote put die in de grond gegraven wordt. Wanneer de regenpijp is aangesloten op de regenput wordt hier het regenwater verzameld. De bovenkant van de put bestaat uit een prefab deksel. Aan de zijkanten van de put zitten gaten, waardoor het water ook via de zijkant weg kan stromen. De onderkant van de put is open, waardoor het water via de onderkant altijd in de bodem kan infiltreren. Via het mangat (het gat met deksel aan de bovenkant) kan de put gecontroleerd en onderhouden worden. Wanneer het water lang stil blijft staan en niet ververst wordt kan er stank ontstaan. Doordat het water in de bodem rondom de regenput infiltreert wordt de bodem vochtig gehouden, en helpt het dus tegen droogte.

Installatie

Gezien het formaat en gewicht van de regenput is het verstandig om de installatie uit te besteden aan een specialist. Als eerste moet er een gat gegraven worden voor de put. Hier moet aan de zijkanten ongeveer 40 cm extra ruimte overblijven. De bodem van het gat moet plat zijn, waarna het bedekt wordt met geotextiel. Daarna kan de put geplaatst worden. De zijkanten van het gat worden ook bekleed met geotextiel, en de ruimte tussen het textiel en de put wordt opgevuld met grind. De regenpijp wordt met een koppelstuk aangesloten op de put. De bovenkant van de regenput moet bereikbaar blijven voor onderhoud. Bij het aanschaffen van een regenput is het belangrijk om de benodigdheden voor het koppelen van de regenpijp aan de regenput niet te vergeten. Ook is er geotextiel en grind nodig, voor onder en rondom de put. Een regenput is een groot en zwaar object, dus bedenk van tevoren hoe je dit aanpakt.

Onderhouden

De regenput kan schoongemaakt worden door het mangat aan de bovenkant van de put. Hier kan slib en vuil verwijderd worden, dit moet ongeveer 1 keer per jaar gebeuren. De blad- en zandvanger zal het grootste deel van het vuil tegenhouden. Deze moet zo’n 6 keer per jaar gecontroleerd worden.

Wadi

 

Een wadi is verdieping in een grasveld. Meestal staat de wadi droog maar tijdens een regenbui stroomt het water naar de lager gelegen wadi. Hier kan het water opgeslagen worden en langzaam de bodem inzakken.

Hoe werkt het

Een wadi is een grasveld dat iets lager ligt dan de omgeving, en afloopt naar het midden. Tijdens een regenbui stroomt het water uit hoger gelegen delen naar de bodem van de wadi. Het water kan hier langzaam in de bodem wegzakken. Op een paar cm boven de bodem van de wadi bevindt zich een slokop, dit is een afvoerbuis die het regenwater tijdens zware regenbuien kan afvoeren naar het riool. Op deze manier zal uw tuin niet onderlopen. Het streven is dat het regenwater in de wadi binnen 24 uur in de bodem is geïnfiltreerd. De meeste wadi’s zie je in de vorm van een veld dat afloopt het midden, waar een soort geul loopt, maar je kunt de wadi in allerlei verschillende vormen aanleggen. Je kunt de wadi bedekken met gras, maar ook met bijvoorbeeld planten of keien. Een wadi draagt bij aan het verminderen van wateroverlast, droogte, hittestress en is goed voor de biodiversiteit. Een mooi voordeel is dat een wadi er leuk uit ziet en kindvriendelijk is, ze kunnen hier veilig spelen.

Installatie

Het is mogelijk om zelf een wadi een te leggen. Zoek eerst een goede plek uit op minimaal 2 meter afstand van je huis. Graaf een gat in hiernaast geadviseerde afmetingen. Vanwege de veiligheid, raden wij een maximale diepte aan van 50 cm. We raden aan op de bodem van de wadi grind te leggen, zo kan er meer water weglopen. Je kunt daarna de bodem bedekken met bijvoorbeeld gras of planten. Het aansluiten van de slokop op de riolering, kunt u het beste door een specialist laten doen.

Onderhouden

Bij de wadi moet ongeveer 6 keer per jaar het onkruid verwijderd worden. Ook moet de wadi vrij gemaakt worden van takken, bladeren en vuil. Het gras of andere beplanting van de wadi moet worden gemaaid of bijgehouden en tijdens droge periodes zal de wadi gesproeid moeten worden.

Waterschutting

 

Een waterschutting bestaat uit (op elkaar gestapelde) kunstof elementen waarin regenwater kan worden vastgehouden dat via de regenpijp in de schutting terechtkomt. Een waterschutting werkt eigenlijk hetzelfde als een regenton, alleen dan in de vorm van een schutting.

Hoe werkt het

Bij veel huizen zijn de regenpijpen aangesloten op de riolering. Wanneer het hard regent komt er veel water tegelijkertijd het riool in. Soms kan de riolering dit niet aan, dan ontstaat er wateroverlast. Door je regenpijp aan te sluiten op een waterschutting in plaats van op het riool, verminder je de druk op het riool tijdens zware regenval. Een waterschutting bestaat uit verschillende elementen die op elkaar of naast elkaar kunnen worden aangesloten. Zo kan je zelf de gewenste lengte of hoogte bepalen. De waterschutting kan tegen een bestaande schutting aan geplaatst worden, kan ook fungeren als een losstaande schutting of in tuinhuisjes worden verwerkt. Het water dat opgevangen wordt in de waterschutting kan worden gebruikt voor het irrigeren van de tuin. Let wel op met sproeien: om legionalla te voorkomen moeten voorzieningen worden getroffen.

Installatie

Bij het aanschaffen van een waterschutting is het belangrijk om de diameter van je regenpijp te weten voor het koppelstuk. Het is verstandig om een bladscheider aan te schaffen, deze voorkomt verstopping in de blokken. De installatie van de waterschutting is afhankelijk van het type waterschutting dat u aanschaft. Neem voor meer informatie contact op met één van de leveranciers.

Onderhouden

Om verstopping te voorkomen is het aan te raden om de dakgoot een paar keer per jaar te controleren. De bladscheider en leidingen kunnen schoongespoeld worden. Om bacterievorming te voorkomen is het noodzakelijk om de blokken ongeveer 4 keer per jaar schoon te spoelen.

Verharding verwijderen

 

Door tegels of beton in je tuin te verwijderen kan het water hier infiltreren in de grond. Zo blijft er minder water staan tijdens een regenbui en verminder je dus de kans op wateroverlast.

Hoe werkt het

Het verwijderen van de verharding is de meest simpele maatregel om wateroverlast te verminderen. Door de tegels in je tuin te verwijderen kan regenwater wegzakken in de grond. Als je de verharding hebt verwijderd, zijn er verschillende opties. Je kunt de tuin natuurlijk leeg laten, maar je kunt ook een grasveld aanleggen, planten, struiken of bomen planten. Ook kun je een waterdoorlatende verharding gebruiken in plaats van tegels. Dit zijn bijvoorbeeld grasbetontegels, maar het kan ook een laag houtsnippers, grind, split of schelpen zijn.

Installatie

Je kunt verharding zelf verwijderen of een hovenier inhuren om hierbij te helpen.

Onderhouden

Afhankelijk van de bodembedekking en omgeving kan er onkruid gaan groeien. Er moet zo’n 6 keer per jaar onkruid verwijderd worden. Je kunt onkruid verwijderen met de hand of met een schop. Denk eraan dat het onkruid met wortel en al verwijderd wordt, zo groeit het minder snel terug. Probeer chemische onkruidbestrijding te voorkomen, dit heeft gevolgen voor het milieu. Onkruid bestrijden met huishoudmiddelen als azijn, zout of chloor is ook slecht voor het milieu. Wanneer dit in het grondwater of sloten, watergangen en rivieren in de buurt terecht komt, kunnen dieren en planten hierdoor vergiftigd worden.

Infiltratiegeul

 

Een infiltratiegeul is een verdieping in je tuin die voor het grootste gedeelte is gevuld met keien, stenen of grind. Het regenwater stroomt via je tuin of de regenpijp tussen de stenen en kan vanaf hier langzaam in de bodem wegzakken.

Hoe werkt het

Een infiltratiegeul is heel makkelijk zelf te maken. De buitenkant van de geul wordt bedekt met geotextiel om verstopping te voorkomen. Het grootste deel van de geul wordt gevuld met stenen, keien of grind (‘aggregaat’, diameter tussen 15 en 90 mm). Hier bovenop komt een laag van 30 cm met fijner substraat, hiermee wordt voorkomen dat er veel vuil door de geul spoelt. De laag met fijn substraat kun je weer bedekken met bijvoorbeeld keien of planten, afhankelijk van wat je zelf mooi vindt. Op deze manier wordt het water gefilterd voordat het in de bodem verdwijnt. Door het vuil zal de bodem van de geul na verloop van tijd dichtslibben, waarna het water alleen nog via de zijkanten van de geul kan infiltreren. Wanneer je op een relatief laag punt in de tuin een geul uitgraaft, bijvoorbeeld naast het terras, kan hier het regenwater naartoe stromen. Een andere optie is om je regenpijp aan te sluiten op de infiltratiegeul.

Installatie

Het aanleggen begint met het graven van de geul, in de gewenste vorm. Daarna wordt de geul bekleed met geotextiel. Om te zorgen dat het geotextiel op zijn plek blijft kun je het doek vastpinnen in de grond met speciale pennen. Daarna wordt de geul tot ongeveer 30 cm onder de rand gevuld met aggregaat. Vervolgens vul je de rest van de geul met het fijnere substraat. Bedenk van tevoren wat je als toplaag wilt bij de infiltratiegeul (keien of planten) en zorg dat je hier genoeg ruimte voor overlaat.

Onderhouden

Het onderhoud is afhankelijk van de bovenlaag van de infiltratiegeul. Hier kan onkruid gaan groeien, dit kun je verwijderen met de hand of met een schop. Dit is ongeveer 6 keer per jaar nodig.

Vijver

 

In een vijver kan regenwater (tijdelijk) worden opgeslagen. Met een vijver verminder je de kans op wateroverlast, droogte en hittestress.

Hoe werkt het

Er zijn veel verschillende soorten vijvers. Bijna alle vijvers kunnen bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Zolang het mogelijk is de het waterpeil tijdelijk te verhogen tijdens een regenbui, en het water een stuk onder de rand van de vijver staat kan hier water in opgeslagen worden. Als de vijver op een iets lager punt in de tuin ligt stroomt het regenwater hier vanzelf naartoe. Als de vijver op dezelfde hoogte ligt als de rest van de tuin, of zelfs hoger gebeurt dit niet vanzelf. In dat geval kun je de regenpijp aansluiten op de vijver. Laat je inspireren door bovenstaande foto’s. Bij een natuurvijver kan water in de bodem wegzakken. Bij een vijver met een verharde bodem kan het water niet wegzakken, en moet je zorgen dat overtollig water afgevoerd kan worden. Voor de berging en infiltratie van water kun je het best een natuurvijver nemen. Niet alleen vermindert een vijver de kans op wateroverlast, het vermindert ook de kans op droogte doordat water in de bodemwegzakt. Verdamping van het water en aanwezigheid van planten zorgen voor een lagere temperatuur in de tuin tijdens hittegolven. Bovendien ziet een vijver er mooi uit in de tuin.

Installatie

Je kunt zelf een vijver aanleggen, er zijn op internet veel instructies te vinden voor het aanleggen van een vijver. Je kunt dit ook door een hovenier of specialist laten doen.

Onderhouden

Omdat je bij een vijver vaak met stilstaand water te maken hebt is het belangrijk dat de vijver goed onderhouden wordt. Een natuurvijver heeft weinig onderhoud nodig, zo’n 1 keer in de 2 maanden, een sier- of zwemvijver moet maandelijks onderhouden worden en een vijver met vissen moet bijna dagelijks gecontroleerd worden. Bij een natuurvijver kom je met de juiste planten en een aantal stoffen voor in het water een heel eind. Bij een vis- of zwemvijver heb je al gauw filters nodig om het water gezond te houden. Als de vijver door een hovenier of specialist is aangelegd vertellen zij je hoe je de vijver het best kunt onderhouden. Als je de vijver zelf hebt aangelegd kun je het best in een tuincentrum of bij een (online) specialist vragen hoe je de vijver kunt onderhouden.

 

Waterdak

 

De speciale constructie van een waterdak kan water tijdelijk opslaan. Wanneer het water te hoog komt te staan, wordt het water langzaam afgevoerd naar het riool, zodat het dak niet overstroomt.

Hoe werkt het

Op een tijdelijk waterdak wordt alleen tijdens een regenbui water opgevangen, wanneer het droog is staat er geen water op het dak. De opening op het dak naar de regenpijp is bij een waterdak kleiner dan normaal: ‘een geknepen afvoer’. Die kleine opening zorgt dat het water vertraagd wordt afgevoerd, en tegelijkertijd houdt het ook bladeren en vuil tegen. Tijdens een zware regenbui kan het water erg hoog komen te staan op het dak, de geknepen afvoer kan dit niet altijd aan. Om te voorkomen dat het dak overstroomt wanneer het vol staat met water is er ook een afvoer een stukje onder de rand van het dak, dit is de overstort. Met een tijdelijk waterdak zorg je dat de riolering minder belast wordt, waardoor de kans op wateroverlast vermindert.

Installatie

Als je overweegt om een tijdelijk waterdak te (laten) installeren is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist. De specialist kan je verder helpen, kijkt of je dak geschikt is en maakt een ontwerp voor het waterdak. Het is belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt, anders kan er lekkage optreden. Je dak moet in ieder geval horizontaal (waterpas) zijn, en het moet sterk genoeg zijn om het gewicht van een vol waterdak aan te kunnen.

Onderhouden

Op het tijdelijke waterdak staat niet altijd een laag water. De kans op algen is hierdoor kleiner dan bij een permanent waterdak, maar het zou wel kunnen. Er kan ook makkelijk vuil op het dak terechtkomen, zoals takjes, blaadjes en afval, waardoor de afvoer verstopt raakt. Minstens 3 keer per jaar moet het vuil verwijderd worden. Het is belangrijk dat dit ook in het najaar gebeurt, dan is de kans op verstopping door takjes en blaadjes het grootst. Wanneer er algen groeien kun je deze met een speciaal middel of een filter verwijderen. Wanneer er kans op vorst is, kan het water op het dak bevriezen, wat voor schade kan zorgen. Het is dus aan te raden om het dak tijdig te legen.

Infiltratieput

 

Een infiltratieput is een buis met gaatjes of van waterdoorlatend materiaal die verticaal in de tuin geplaatst is. Via een kolk in de tuin of via de regenpijp kan het water in de buis stromen en via de gaatjes in de grond infiltreren.

Hoe werkt het

Een infiltratiekolk bestaat uit een buis van waterdoorlatend materiaal of een buis met gaatjes, en een putje aan de bovenkant, waar het water de kolk in stroomt. De buis is omwikkeld met geotextiel om verstopping en dichtslibben te voorkomen. Rondom de buis bestaat de grond uit grof substraat (bijvoorbeeld grind) zodat het water beter kan infiltreren. De kolk, waardoor het water de buis in stroomt ligt op een iets lager punt in de tuin, waardoor het water erin kan stromen. Het is ook mogelijk om de regenpijp aan te sluiten op de infiltratiekolk. Er kunnen meerdere kolken in de tuin geplaatst worden.

Installatie

Je kunt een infiltratiekolk goed zelf installeren. Ten eerste graaf je in de grond een gat voor de infiltratiekolk met 30 cm ruimte aan alle kanten. Vul het gat voor ongeveer 30 cm met substraat, en plaats daarna de infiltratiekolk hier bovenop. Vul daarna de ruimte om de infiltratiekolk met substraat. Het is wel belangrijk om de grondwaterstand in jouw achtertuin te weten. Voor het beste resultaat wordt de onderkant van de kolk minimaal 10 cm boven de gemiddelde hoge grondwaterstand geplaatst.

Onderhouden

Wanneer een regenpijp is aangesloten op de infiltratiekolk moeten de bladscheider en zandvanger van deze regenpijp regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt, om verstopping te voorkomen. De sleufbreedte van 2 mm zorgt voor een minimale doorlating van eventueel vuil. De gladde binnenwand van de infiltratiekolk moet zo’n 6 keer per jaar goed worden geïnspecteerd en gereinigd. De infiltratiekolk kan verstopt raken, het is belangrijk om hier ongeveer 1 keer per 2 maanden op te controleren. De kolk kan losgekoppeld worden waardoor je vuil gemakkelijk kunt verwijderen met een borstel of hogedrukspuit. Wanneer de regenpijp aan de infiltratiekolk gekoppeld is moeten de dakgoot en regenpijp ook gecontroleerd en schoongemaakt worden om verstopping te voorkomen.

Open verharding

 

Door, bijvoorbeeld, grasbetontegels in je tuin te gebruiken, kan het water in de bodem wegzakken. Hierdoor verminder je kans op wateroverlast.

Hoe werkt het

Door open verharding te gebruiken in plaats van normale verharding zoals tegels, kan regenwater in de bodem wegzakken. Grasbetontegels zijn tegels met een soort gat in het midden. Deze tegels kunnen goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld een oprit. Een andere manier is het aanleggen van een pad waarbij het grootste deel uit gras of hout bestaat, met daartussen slechts een paar ‘harde’ tegels. Dit is een leuke, goedkope en makkelijke manier om bij te dragen aan het verminderen van wateroverlast, het verbeteren van de biodiversiteit en het verkleinen van de kans op droogte en hittestress.Voor het aanschaffen van open verharding is het doel van belang. Voor een oprit moeten sterkere tegels gebruikt worden dan voor een pad.

Installatie

Je kunt zelf de waterdoorlatende tegels aanleggen, maar je kunt dit ook door een hovenier laten doen.

Onderhouden

Er kan onkruid gaan groeien tussen de open verharding. Het onkruid moet zo’n 6 keer per jaar verwijderd worden, dat kan met de hand of met een schop. Denk eraan dat het onkruid met wortel en al verwijderd wordt, zo groeit het minder snel terug. Probeer chemische onkruidbestrijding te voorkomen, dit heeft gevolgen voor het milieu. Onkruid bestrijden met huishoudmiddelen als azijn, zout of chloor mag ook niet. Wanneer dit in het grondwater of sloten, watergangen en rivieren in de buurt terechtkomt kunnen dieren en planten hierdoor vergiftigd worden.

Infiltratiekratten

 

Met infiltratiekratten kun je water onder de grond vasthouden. Het water loopt dan door de krat heen langzaam de grond in. Hoe meer kratten, hoe meer water je kan vasthouden. Zo vul je het grondwater aan en boven de grond zie je er niks van!

Hoe werkt het

Infiltratiekratten zijn kratten die ongeveer een halve meter onder de grond geplaatst worden. De kratten zijn omwikkeld met geotextiel, waardoor er wél water, maar geen grond in terecht komt. Je kunt de regenpijp en je tuintegels aansluiten op de kratten. Zo komt het regenwater in de kratten terecht. De kratten bestaan voor 95% uit lege ruimte. Hier kan veel water tijdelijk worden opgeslagen, waarna het langzaam verder wegzakt in de bodem ónder en naast de kratten. De kratten kunnen op elkaar gestapeld worden en naast elkaar geplaatst worden.

Installatie

Je kunt de infiltratiekratten zelf plaatsen maar je kunt dit ook door een specialist laten doen. Wanneer je het zelf doet wordt er een uitgebreide instructie bij geleverd. Zoek eerst een goede plek uit op minimaal 2 meter afstand van je huis. Tijdens het installeren wordt de grond in de gewenste vorm van infiltratiekratten gegraven. De bodem wordt bedekt met geotextiel waarna de kratten op en/of naast elkaar geplaatst worden, en verder omwikkeld worden met geotextiel. Er kan een leiding naar de riolering geplaatst worden, voor eventuele overstort, dit is echter niet noodzakelijk. De regenpijp kan worden aangesloten op de infiltratiekratten, er is dan wel een bladscheider en zandvanger nodig om verstopping in de infiltratiekratten te voorkomen. De infiltratiekratten moeten minimaal 50 cm in de grond worden geplaatst.

Onderhouden

Wanneer een regenpijp is aangesloten op de infiltratiekratten moeten de bladscheider en zandvanger van deze regenpijp regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt, om verstopping te voorkomen. De kratten kunnen via inspectieputjes gecontroleerd worden op verstopping. Door de bladscheider en de zandvanger is de kans op verstopping in de infiltratiekratten klein. Via de inspectieputjes kun je eventueel de kratten een beetje schoonmaken met een hogedrukspuit. De blad- en zandvanger kunnen het best 4 keer per jaar worden schoongemaakt.

Waterzak

 

Een waterzak is een grote waterdichte zak voor in de kruipruimte van je huis. Je kunt de regenpijp aansluiten op de waterzak, waar wel een paar honderd liter water kan worden opgeslagen. Je kunt het water uit de waterzak ook in huis gebruiken.

Hoe werkt het

Een waterzak is een platte kunststof zak, die in de kruipruimte of op zolder geplaatst kan worden. Het regenwater uit de dakgoot wordt via de regenpijp naar de waterzak afgevoerd. Voordat het water in de waterzak terechtkomt stroomt het door een filter, wat ervoor zorgt dat het water schoon in de waterzak belandt. Een waterzak kan gemakkelijk worden aangesloten op het toilet, de wasmachine en andere kranen. Bij droogte wordt de waterzak dan aangevuld met leidingwater, zodat er altijd water is voor de toiletten, wasmachine en andere kranen.

Installatie

Je kunt zelf een waterzak aansluiten, of je kunt dit door de leverancier laten doen. Wanneer je het zelf doet, wordt er een beschrijving van de installatie meegeleverd. Het kan verstandig zijn om de waterzak door een specialist aan te laten sluiten. Binnen 1 dag is alles aangesloten.

Onderhouden

Het filter voor de waterzak moet regelmatig gecontroleerd worden om verstopping en vervuiling te voorkomen. De waterzak heeft weinig onderhoud nodig, het regelsysteem houdt alles in de gaten. Deze moet wel regelmatig gecontroleerd worden.

Regeton

 

Het regenwater dat op je dak valt, komt via de dakgoot en een regenpijp in de regenton terecht. Als de ton vol is, loopt hij over naar het riool. Je kunt dit water gebruiken om je planten water te geven.

Hoe werkt het

Bij veel huizen zijn de regenpijpen aangesloten op de riolering. Wanneer het hard regent komt er veel water tegelijkertijd het riool in. Soms kan de riolering dit niet aan, dan ontstaat er wateroverlast. Door je regenpijp aan te sluiten op een regenton in plaats van op het riool, verminder je de druk op het riool tijdens zware regenval. Het is wel belangrijk dat de regenton een overloop heeft naar de riolering, anders loopt tijdens zware regenbuien je tuin onder water. Met een regenton verminder je niet alleen de kans op wateroverlast, je kunt het water ook gebruiken, bijvoorbeeld voor het sproeien van de tuin.

Installatie

Bij installatie is het belangrijk om de diameter van de regenpijp op te meten, voor een koppelstuk voor de overloop. De regenton moet op een verharde ondergrond of opzetstuk geplaatst worden. Als de regenpijp op de riolering is aangesloten moet er een stukje tussen de regenpijp gezaagd worden, waar de overloop bevestigd wordt. Een uitgebreide beschrijving hiervan wordt bij het product geleverd. Denk bij aanschaf van de regenton aan extra accessoires zoals een overloop naar de riolering, een opzetstuk, kraantje of deksel, dit wordt niet altijd standaard geleverd bij een regenton.

Onderhouden

De dakgoot en/of bladvanger kunnen het best om de maand gecontroleerd en schoongemaakt worden. De regenton moet 1 keer per jaar goed schoongemaakt worden, dit kan met een borstel en hogedrukspuit. Het is belangrijk dat de regenton leeg is wanneer het gaat vriezen, anders kan de ton kapot vriezen.

Doorlatende verharding

 

Wanneer je de tuin bedekt met grind, split, boomschors of schelpen in plaats van tegels kan water een stuk beter wegzakken in de grond.

Hoe werkt het

Door grind, split, boomschors, houtsnippers of schelpen te gebruiken in plaats van normale verharding zoals tegels, kan regenwater wegzakken in de bodem. Er zijn veel verschillende soorten doorlatende verharding. Je hebt grind, split, schelpen en houtsnippers in allerlei verschil

lende vormen, maten en kleuren. Doordat water in de grond kan infiltreren, vermindert de kans op wateroverlast en droogte. Door worteldoek onder het grind, split, schors of de schelpen te plaatsen blijft het pad beter liggen en groeit er minder snel onkruid.

Installatie

Je kunt zelf de doorlatende verharding aanleggen, je kunt dit ook door een hovenier laten doen. Als je het zelf doet maak je eerst een pad vrij, dat je eventueel een stukje uit kunt graven. Je kunt een stuk geotextiel onder de bedekking van het pad neerleggen om onkruid te verminderen, maar dat is niet noodzakelijk. Daarna stort je een laag van de gewenste bedekking op het pad.

Onderhouden

Er kan onkruid gaan groeien tussen het grind, schors of de schelpen. Er moet zo’n 6 keer per jaar onkruid worden verwijderd. Afhankelijk van de omgeving kan dit vaker nodig zijn. Je kunt onkruid verwijderen met de hand of met een schop. Denk eraan dat het onkruid met wortel en al verwijderd wordt, zo groeit het minder snel terug. Probeer chemische onkruidbestrijding te voorkomen, dit heeft gevolgen voor het milieu. Onkruid bestrijden met huishoudmiddelen als azijn, zout of chloor is ook slecht voor het milieu. Wanneer dit in het grondwater of sloten, watergangen en rivieren in de buurt terechtkomt, kunnen dieren en planten hierdoor vergiftigd worden.